fredag 14 april 2017

Hockeyettan - Domarnivån

Alltför ofta har tränare och spelare synpunkter på domarinsatsen när de förlorat och speciellt vid jämna matcher. Det kan vara allt från besök i domarrummet till verbala sågningar inför journalister, hemsidor och direkt till domare.

Är det ok? Är det ok även om de har rätt?

Absolut inte! Domarna ska hållas fredade. Spontana reaktioner under match i stridens hetta, visst ok, inom rimliga gränser men absolut inte efter match eller dagen efter.

Ser man på det ur ett övergripande perspektiv är Hockeyettan den tredje högsta serien i Svensk hockey. Det är på den här nivån allvaret börjar och unga spelare utbildas och fostras för att kunna ta nästa steg i karriären blandat med erfarna spelare som spelar för att det är kul och för att de fortfarande håller en relativt hög nivå.

Precis på samma sätt är det för domarna. Skillnaden är att de inte har tjugo medspelare och några hundra på läktaren som stöttar, supportar och hjälper till för att du ska kunna prestera eller komma igen efter misstag.

Spelare och tränare gör det ofta ganska lätt för sig när de efter matchen kritiserar en situation de anser domaren har missbedömt och därmed berövat dom på en, två eller tre poäng.
Att egna spelare kan ha missat ett eller flera givna mål eller att en spelare gjort en indianare, helt missat markeringen vid ett baklängesmål reflekteras det nästan aldrig över.
Det är alltid enklare att hitta fel och lägga skuld på andra.
Svårigheten för domare är att det alltid handlar om bedömningar och ofta är det hårfint mellan rätt och fel, speciellt när besluten ska tas på någon tiondels sekund.

Ersättningen är precis som för spelarna långt ifrån något de kan leva på och många gör det för att utvecklas, bli bättre och skaffa erfarenhet för att kunna avancera i seriesystemet. Tydligen finns det också några som gör det för att det är kul?!

Med andra ord kommer vi även fortsättningsvis få leva med att spelare missar givna mål, "missar" att backchecka, missar markeringar, målvakter släpper in mål de borde räddat, tränare som gör taktiska misstag och domare som gör tveksamma eller felaktiga bedömningar.
Och vet ni vad? Dom här misstagen sker även i NHL och SHL både av domare och spelare.

Bland annat därför bör förbundet snarare stärka regelverket kring uppträdande mot domarna och jag skulle inte ha några problem med att oftare stänga av tränare och spelare som efter matcher uppträder på ett aggressivt eller nedlåtande sätt mot domarna.

På något sätt förtjänar spelare, tränare och domare varandra på de olika nivåerna i seriesystemet och det är bara att gilla läget och lägga energi på det man själv kan påverka.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar