lördag 13 maj 2017

Mikael Erdtman, Sollentuna HC - Intervju

Mikael Erdtman, som tillsammans med Per Eklund utgör tränarduon i Sollentuna HC, har tagit sig tid till en intervju med ZeroHockey.


Hej Mikael, jag får börja med att gratulera dig och Sollentuna till en väl genomförd säsong.

Tack, det var en säsong som understundom var bra, vi stod upp bra mot alla lag i serien och kände att vi närmat oss dem.

Du gör din fjärde säsong som coach för A-laget i Sollentuna och det känns som ni tagit ett litet steg framåt för varje säsong. Hur ser du på de fyra åren och utvecklas laget i den takt och riktning du vill?

Det har varit fyra år av glädje, svett och tuffa bataljer. Varje år har vi utvecklat och förbättrat spelarna, mer eller mindre alla spelare som kommit in utifrån har gjort sina bästa säsonger hos oss. Vill ta tillfället i akt och tacka alla spelare och ledare som varit med på resan, ni ska veta att ni alla har varit en del i att SHC är där vi är idag och arbetet fortlöper.

Ni inledde grundserien mycket starkt och låg bra till tills ni gick in i en period med fem raka förluster för att sedan avsluta serien på ett bra sätt. Hur upplevde du grundserien och var det något speciellt som gjorde att ni kom in i ett stim av förluster?

Vi var bra i början, visade upp ett spel som dom andra lagen inte förväntade sig utav oss och spelade enkelt och strikt efter vår gameplan. Det är flera orsaker till att det gick tungt under en period en var att vi började tro att vi var bättre än vad vi var, överarbetade och blev långsamma i spelet och då är inga lag bra. Vi var för klena i producerandet framför motståndarmålet i några av femmorna, defensiven var dock ok mer eller mindre hela säsongen

Serieseger i Östra vår belönades med förkval till playoff där Örnsköldsvik blev för svåra i två raka. Hur upplevde du matchserien?

Det var bara positivt och Sollentuna är plötsligt på en nivå dom aldrig varit tidigare i seriesystemet, SHC som klubb lärde sig mycket och vi la en grund för kommande säsonger, det är en plats som SHC  med näbbar och klor skall slåss med för att vara kvar på och då måste laget utvecklas ihop med klubben och kommunen, läs ishallen, det krävs förutsättningar för att bibehålla nivån.

Inför förra säsongen förstod jag det som ni ville vara mer puckförande än säsongen innan och tillbringa mer tid i motståndarnas zon. Stämmer det och blev det ungefär som du tänkt dig?

Både ja och nej, det stämmer att vi ville spela en mer "positiv"skridskostark ishockey med fler gjorda mål än säsongen innan och byggde laget för att kunna motsvara förväntningarna gällande detta. Vi insåg att det är mycket barn/ungdomar som ser våra hemmamatcher och vi vill spela ett spel som är utvecklande, både för dem samt förbereda våra unga spelare för kommande utmaningar, men ibland glömde vi bort det raka spelet samt sambandet mellan forwards och backar i anfallsspelet men det skall vi korrigera till denna säsong.

Om jag förstått det rätt kommer du och Per dela på coachandet i år. Hur kommer uppdelningen och ansvarsfördelningen se ut mellan er?

Vi kommer köra på som vi gjort de senaste åren, det gäller att samarbeta och vara lyhörd samt förstå vad som krävs för att vinna matcher. Prestigelöshet och samförstånd är nog nyckelorden i fallet, en sak är säker i alla fall och det är att Pelle ritar bättre än jag. Vi bägge vill ha ett vältränat lag och även ha ett spel som vi jobbar hårt med att införa och få killarna att förstå, alla har olika roller och det gäller att få in spelarna i rätt roll, där set upen exakt likadan gällande kravspecifikation för tidigare år och de håller nu på att besättas, truppen är snart klar några pusselbitar saknas dock just nu.

Hur vill ni spela kommande säsong och hur vill du forsätta utveckla laget?

Som jag var inne på lite tidigare så kommer backarna vara mer aktiva i spelet i grundfasen, vi måste bli rakare och ta mer avslut i sektor A, andravågen måste vi jobba hårt med, samt en del forwards i skottlinjen. Något vi hoppas ska märkas är att vi kommer bli än mer skridskostarka och aggressivare än ifjol, det borgar den utökande fysen för.

Ni var ett av två lag i grundserien som tog full pott mot Väsby. Vad gjorde att ni klarade av att hantera dom där många andra gick på pumpen?

Jag har en klar syn på det och det handlar om att läsa motståndarna på rätt sätt, vi var bättre i 5 utav 6 perioder mot dem, första perioden borta i Vilunda var vi dåliga men lyckades korrigera det i periodpausen, enkel sätt isolera topp gubben-fisken och ta bort andrakillen i mittzon och det lyckades vi med på ett ypperligt sätt och till en följd av det så blev de långa och stillastående.
Det är historia nu och Väsby har säkert något ess i rockärmen som vi måste klura ut för att kunna upprepa det i år.

Hur ser målsättningen ut för kommande säsong?

Givetvis slå föregående.

I skrivande stund har ni 15 spelare i truppen och hur känns det så här långt?

Vi har några fler än så och bygger i år mycket utifrån skridsko och kondition på killarna.

Något många undrar är hur det går med Holmblad och Holmgren som öste in poäng föregående säsong, får vi se dom i Sveab arena kommande säsong?

Det var deras roll i laget, givetvis var det kul att Holmgren gjorde fler mål än han någonsin gjort i Hockeyettan och detsamma för Holmblad och poängen. Gör man över 50 poäng som Homer så står man inte utan anbud från klubbar högre upp i näringskedjan så framtiden får utvisa det.
Men nog får vi se dem i Sveab i någon form.

Till sist, har du några avslutande ord eller något du vill tillägga?

SHC lär sig hela tiden ochvi märker att intresset för det vi håller på med röner större uppmärksamhet inte bara bara ifrån nära och kära utan även bland sportintresserade i Sollentuna. Vi får hoppas vi lyckas motsvara förväntningarna från klubbens alla ungdomar med föräldrar samt även rikta ett stort tack till samtliga ideella krafter samt sponsorer som gör det möjligt för oss att utöva det vi älskar - spelet ishockey!
Väl mött i Sveab i vinter, nu njuter vi av solen och fysen så länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar