söndag 21 maj 2017

Fredrik Mälberg, Huddinge - Intervju

Fredrik Mälberg som för imponerande tredje gången tagit sitt Huddinge till kvalserien svarar här på lite frågor.

Hej Fredrik, först ett grattis till en imponerande säsong även om det inte riktigt räckte till på slutet.

Tack för det!

Du är både tränare och sportchef. Båda rollerna tar vid där dena ena slutar och dessutom överlappar de varandra. Hur får du det att gå ihop eller snarare får du det att gå ihop?

Ja det är hektiska dagar, speciellt nu i maj. Men det går bra att kombinera tycker jag. Jag trivs bra med upplägget!

Om tjänsterna delades upp vilken skulle du föredra och varför?

Då skulle jag välja tränare. Det är det jag är och var när allt började. Trivs i den rollen, gillar att få ihop grupper och se hur långt man kan gå genom att få spelare att dra åt samma håll. Men tycker även  sportchefsrollen är väldigt inspirerande, så har det riktigt bra just nu!

Ni har presterat en mycket stark säsong både resultat och spelmässigt vilket inte alltid behöver vara synonymt. Till och med i kvalserien bad ni inte om ursäkt utan utmanade i princip alla lagen och där marginalerna var små. Hur upplevde du det?

Jag upplevde det precis som du säger. Vi gjorde en riktigt bra säsong och visade att det inte alltid är störst plånbok som spelar roll. Man kommer långt på bra träning och gruppdynamik också. Det här var min tredje kvalserie med Huddinge och i de tidigare har man ändå känt att det varit en bit kvar. Det upplevde jag inte den här gången. Tycker precis som du säger att vi förde spelet i många av matcherna och hade inte behövt be om ursäkt om vi hade gått upp!

Nu med lite distans vad var det som saknades för att ni skulle fått med er de där små marginalerna som var skillnaden mellan HA och fortsatt spel i Hockeyettan?

Lite kvalserierutin, man behöver ha känt lite på det innan. Sen är det väldigt små marginaler men vi gjorde misstagen som man inte har råd med och det straffar sig hårt i en sådan kort och jämn serie. Men med mer rutin och vana i sådana sammanghang vet man vad som är viktigt och kan klara sig lite bättre.

När det gäller Stockholmsklubbarnas ständiga dilemma, att locka publik till ishallarna, är ni inget undantag trots att ni levererat två seriesegrar och de bästa lagen i Sverige i Hockeyettan hem till Björkängshallen. Jag tycker det är lite synd och kan nästan bli lite irriterad med tanke på de relativt knappa resurser ni arbetar med vs det sportsliga resultat ni levererar till era supportrar. Hur arbetar klubben med frågan och hur upplever du det?

Håller med om att det är tråkigt och vi som lag kan nog inte göra mycket mer än att vinna och spela bra. Sen är det tuffa förutsättningar i Stockholm med omnejd. Vet att det finns folk som jobbar med det men inte mer än så, har fullt upp med det sportsliga.

En fråga jag har svårt att förhålla mig till är en situation i Tranås där tränaren och två av de ledande spelarna åker över till Australien och spelar hockey och därmed missar stora delar av uppbyggnadsfasen och kanske inte är tillbaka förrän i slutet av augusti/början av september. Hade det hänt i en klubb om du var sportchef och kan en sån här detalj vara skillnaden på att få marginalerna med sig i avgörande skeden när saker ställs på sin spets (viktiga matcher, kvalserier osv) eller är det så pass marginellt att man kan bortse från det, ur ditt perspektiv?

Det hade inte hänt i en förening jag är i. Det är säkert ett jätteroligt äventyr men vill man bygga ett lag på det sättet jag gör och med den mål och kravbilden som jag har skulle det inte fungera.

Hur ser du på den Östra serien och utvecklingen av den? Tänker framförallt på konkurrensen eller frånvaron av den och hur den påverkar er?

Tycker det är jättebra att fler lag blandar sig i toppstriden. Det utvecklar alla. Tyvärr är det fortfarande för många lag i Hockeyettan överlag vilket gör glappet mellan vissa lag är alldeles för stort. Men för vår del i Östra är det mycket som är positivt, vi hade två lag med i kvalserien förra säsongen. Det var nog länge sedan om det någonsin hänt överhuvudtaget?

Du har fått behålla några viktiga spelare från förra året säsongen och har börjat landa några nyförvärv. Hur känns det så här långt med bygget av truppen och när är ambitionen att du i stora drag ska ha satt den?

Ja, stora delar av stommen är kvar och jobbet att spetsa övriga positioner är i full gång. Det ser spännande ut. Truppen är väl i stort sett klar i början av september. Sen är den ju aldrig helt klar då man jobbar hela tiden med att hitta rätt.

Hur ser dina förväntningar och målsättning ut för kommande säsong?

Vi ska försöka bygga vidare på det vi gjorde och ta ytterligare ett steg, vilket i det här fallet är ett avancemang till Allsvenskan.

Till sist, har du några avslutande ord eller något du vill tillägga?

Kul att du börjat jobba med att öka intresset för Hockeyettan och Östra i synnerhet. Det behövs fler som du!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar