fredag 15 september 2017

Östra - så går det

Sista träningsmatchen spelad och nu vanskas seriepremiär och det ska bli hur kul som helst! Kan konstatera när man gått igenom lagen och trupperna att det kommer bli sjukt svårt att tippa serien i år. Topptrion är väl hyfsat säker men sedan är det ett getingbo mellan i princip alla lag utom Nacka (initialt iaf) och det känns nästan som de flesta lagen har möjlighet att utmana om plats fyra och fem. Eftersom jag sitter med svaren så delar jag med mig till läsarna så här någon dag innan premiären:)

Att topptrion kommer bestå av Huddinge, Hudiksvall och Visby blir ingen högoddsare.
Huddinge ser på pappret bättre ut än förra året. De har fått behålla sina bästa spelare och fyllt på med kvalite, erfarenhet och några spännande yngre förmågor. Detta tillsammans med Mälberg vid rodret gör att de sannolikt även får ihop gruppen på ett bra sätt, vilket i förlängningen kommer vara avgörande. Det som saknas är en målvakt av toppklass men det är inte akut eftersom man oavsett landar i toppen i grundserien.

Nej, det enda som kan få Huddinge att missa seriesegern är att de kommer träna hårt under seriespelet och speciellt andra halvan för att förbereda sig för allettan. Första eller andra plats spelar ingen roll för pokaler för serieseger fick de en bunt förra säsongen men som man hade föga glädje av när säsongen summerades så det är säkerligen ingen morot.

Hudiksvall med förmodligen seriens fetaste plånbok gör en "all in" satsning. Nyförvärven som ramlat in är nästan uteslutande klasspelare och de har dessutom fått behålla sina bästa spelare. Tappet av tvillingarna är  det nog ingen som bryr sig om längre med tanke på att de fått in 7-8 bättre spelare. Är det lag på pappret som kan utmana Huddinge och vi får se om Lövblom kan få ihop det. Hudiksvall har de senaste åren alltid ställt ett bra lag på isen (på papperet) men aldrig riktigt fått ut den potential som finns och där har vi utmaningen i år igen. Lyckas det kan de nå riktigt långt. Det som väger över till Huddinges fördel är Mälbergs dokumenterade förmåga att få ihop gruppen och nästan överprestera. Här har Lövblom en utmaning som han inte riktigt hanterade föregående säsong.

Allt annat än sämst tvåa är ett misslyckande men precis som för Huddinge kommer de dansa igenom serien och förmodligen också tidigt börja förbereda sig för allettan. Mycket kommer hänga på Lövblom och hans stab runt laget.

Visby som nyligen rekryterade Haninges målkung, Hedemyr, tycker jag inte ser lika övertygande ut som tidigare år eller speciellt jämfört med föregående säsong. De har tappat viktiga kuggar som de inte ännu kunnat ersätta och skulle behöva två-tre spelare av klass för att kunna få en behaglig resa genom serien.

Av de tre "givna" lagen är det mest osäkert för Visby och kompletterar de inte laget ytterligare så kan det bli jobbigt om starten blir lite upp och ner. Bör hur som bli topp fem.

Nästa block av lag dvs de som kommer utmana om de återstående två platserna till Allettan blir Väsby, Hammarby och Wings.

Väsby har rekryterat unga och intressanta spelare men samtidigt tappat mycket kunnande, poäng och erfarenhet/rutin. Speciellt avsaknaden av det sistnämnda är lite oroväckande där Lundberg ensam får stå för det. Ett så ungt lag skulle behöva några till som kan gå i bräschen vilket laget hade förra säsongen. Risken är att prestationerna kan bli volatila och man kanske inte får den relativt höga lägstanivå laget hade förra säsongen. Klarar man ändå av detta så ser det spännande ut och en topp 5 placering är klart realistisk.

Får tränarduon laget att fungera som tänkt kan man absolut utmana om tredjeplatsen men får man det inte kan det bli jobbigt eftersom det kommer bli tight om de två sista allettanplatserna.

Hammarby vars akilleshäl förra säsongen var för tunn trupp, vilket man fick lida av senare delen av säsongen. Det verkar åtgärdat samtidigt som man fått behålla nästan hela truppen gör att Hammarby kan bli en utmanare på allvar till topp 5.

Får nye tränaren Sundin ordning på laget kan det bli bra och de kommer kunna utmana om fjärde och femteplatsen.

Wings kan bli seriens överraskning. Bra stab runt laget och jobbar konsekvent samtidigt har de fått in några intressanta spelare bla i Johansson och Blomqvist. Är generellt tippade längre ned i tabellen men får de ihop det kan de bli en obehaglig överraskning.

Sedan kommer ett koppel av lag där det ser ut att bli hur jämnt som helst. Tror inte att Nyköping/Gripen kommer utmana om plats 4-5 utan tror snarare att de riskerar att få hålla till på nedre halvan. Sollentuna blir det också en negativ varningsflagga för. De har tappat några tongivande spelare utan att kunna ersätta dom och dessutom har poängkungen Holmblad inte varit kry under förberedelserna. Inledningen blir viktig för SHC och är man inte med då kan det bli en jobbig grundserie. Nacka har inget att bevisa i grundserien utan får se över och trimma truppen och i god tid förbereda sig till fortsättningserien. Hanviken/Tyresö som fyllt på truppen ordentligt och får väl skicka ett tack till förbundet för presenten vilket de inte var sena att utnyttja med att rekrytera ca 8(!) spelare från Haninge. Får de ihop gruppen kan de bli en jobbig överaskning för många lag och kanske till och med nosa på en femteplats. Valbo blir spännande att se och kommer sannolikt bli bättre än föregående säsong men hur mycket är svårt att sia om. Vallentuna har i princip samma lag som föregående säsong vilket inledningsvis kan vara en fördel mot de lag som haft större omsättning i trupperna. Ett tight gnuggarlag som kommer sälja sig dyrt.

Summerar vi serien så kommer uppdelningen se ut något så här där det naturligtvis finns några några lag och placeringar som är diskutabla, främst om vi tittar på nedre delen av tabellen.

Toppen
Huddinge
Hudiksvall
Visby
Fyra
Väsby
Utmanare om plats fem
Hammarby
Wings
Hanviken
Valbo
De som "underpresterar"
Sollentuna
Nyköping
Vallentuna

Till sist Nacka som inte har någon press utan kan lugnt förbereda sig på kommande serier efter denna.

Nu köööör vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar