lördag 2 september 2017

Haninge och utebliven licens

Idag (fredag) meddelades att Division 1 nämnden inte beviljat Haninge licens för 2017-18!
Det finns ännu inte så mycket information och Haninges ordförande räknar med att vara tillgänglig i morgon (lördag) för ev kommentarer.

Man kan tycka vad man vill men visst är det olyckligt att beskedet kommer så sent, bara veckor innan seriestart. Vad gäller egentligen när det gäller licens för div 1 spel? Nedan en kort sammanfattning om vad reglerna säger.

Villkoren för att få licens är:
1. Förening får inte vara på obestånd
2. Förening får inte ha negativt eget kapital (per 30/4) två räkenskaps år i rad
3. Förening ska ha god organisation
4. Förening ska ha en fungerande ungdoms och juniorverksamhet
5. Förening ska spela i en arena av kapacitet och kvalitet

Uppfylls inte samtliga villkor ska Förening nedflyttas i seriesystemet, om inte särskilda skäl föreligger.

I Haninges fall kan man bara spekulera eftersom det är så nytt och lite information finns men eftersom det finns en deadline per 15 augusti då årsredovisningen ska vara inlämnad, undertecknad och reviderad, samt om nämnden krävt in kompletterande ekonomisk information. Med tanke på att beskedet kommer så sent och den enda egentliga deadline som finns i närheten är just denna så är det sannolikt att det handlar om det egna kapitalet. För inte länge sedan fick Pantern inte heller sin licens beviljad men där beslutet överklagades och de fick tillslut licensen. Anledningen i det  fallet var att ekonomin var ok men att Pantern strulat med deadlines. Frågan är vad det handlar om i Haninges fall? Med tanke på att man nästan kan hävda att det finns prejudikat på att inte deadlines är heliga så måste det vara ekonomin som inte är i balans. Följdfrågan bli i så fall varför Haninge har kört på som att ingenting har hänt? Kanske har man försökt sig på någon kreativ workaround som Licensnämnden inte accepterat?

Det olyckliga är, hur som, tidpunkten och att reglerna gör det möjligt för så sena besked från nämnden. Kommer att ställa till det för många lag, spelare och folk i och kring klubben.

De som läste Norrortssporten artikel om att Väsbys licens kan vara i fara pga att man ev inte kan ställa upp med j18 eller j20 lag. Reglerna säger att man ska ha minst ett j18 eller j20 samt ett u16 lag i föreningen. I reglerna framgår det även specifikt att dispens kan beviljas (villkorad och tidsbegränsad) för en förening som inte uppfyller villkoren avs organisation, ungdoms/juniorverksamhet och arenakapacitet. Varför sannolikheten är minimal att nämnden inte skulle bevilja, en välskött förening med ordnad ekonomi, licens. För mig är det därför en ickefråga.

Nu hoppas vi att Haninges problem reds ut så att fokus kan läggas på positiva saker framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar